Metamorphosis (cd)
Metamorphosis (cd)
Metamorphosis. Transcriptions and original compositions for piano by Lennart Morée | Release: 2013
€ 15,00
Price per unit
Quantity: 
Order
 

Metamorphosis. Transcriptions and original compositions for piano by Lennart Morée | Release: 2013

Transformation, metamorphosis: there is something of this in every work included on this CD. An original work is transcribed or new variations are made on a theme, and various composers are brought to life in a new way. Lennart Morée is the person responsible for these transformations, staying true to the originals and keeping to a contemporary idiom but at the same time daringly innovative and pioneering.

Audio & video: 
Deel 1: http://www.youtube.com/watch?v=pEj15Np2lhw
Deel 2: http://www.youtube.com/watch?v=mHH_g4ebAKI

Recensies:

Nederlands Dagblad | Metamorphosis | *****

De titel van deze cd is treffend gekozen. De jonge pianist Lennart Morée maakte geen cd met de zoveelste opname van originele pianomuziek. Hij speelt enkele transcripties, maar het grootste deel bestaat uit iets dat nu alleen nog maar bekend is van organisten en jazzmusici: improvisaties. Daarvoor gebruikt hij dan wel bekende thema's zoals uit 'Eine kleine Nachtmusik' van Mozart en de 'L'Arlesienne Suite' van Bizet. De enige originele pianoliteratuur op deze cd zijn drie werken van hemzelf, geschreven in de stijl van Debussy. Het spel van de jonge pianist is prachtig: helder, doorzichtig, trefzeker. En of het nu wel of niet geïmproviseerd is, alles wat onder zijn handen vandaan komt heeft structuur, kwaliteit. Het zou aardig zijn als je aan Debussy kon vragen wat hij van de drie werken vindt die Morée in diens stijl heeft geschreven. Als je het niet zou weten, zou je kunnen denken dat hij drie onbekende stukken uit een archief heeft opgediept. Morée slaagde terecht cum laude voor zijn masterexamen, en zijn debuut-cd is een schot in de roos.

 

Reformatorisch Dagblad | Lennart Morée speelt 'Metamorphosis'

Een 10 voor zijn examenrecital, en een 9,5 voor zijn onderzoek naar Debussy, dat belooft wat. De eerste cd van Lennart Morée, ”Metamorphosis” (gedaanteverwisseling), is uit. Maakt hij de beloften waar?

Het programma van eigen transcripties en stukken die een andere compositie als basis hebben, leidde tot de naam. Zo beluisteren we een Bachtranscriptie, twee Schubertliederen à la Liszt, variaties op het rondothema uit Mozarts ”Kleine Nachtmusik” en op een thema uit ”l’Arlesienne” van Bizet, transcripties van Gershwinsongs en een rapsodie op thema’s uit de film ”Schindler’s List”. En, hoe kon het ook anders, drie eigen stukken in de stijl van Debussy.

Het spel van Morée is buitengewoon helder, niet alleen bij ‘Bach’ en ‘Mozart’, maar ook in de meer romantisch of modern getoonzette stukken. Nergens hoor je een zweem van zompigheid of groezeligheid. Dat ligt ook aan de geweldige opname.

Niettemin moet je je wel afvragen wat er aan het origineel wordt toegevoegd. Bij de transcriptie van Bachs BWV 1043 drong zich die vraag het sterkst op. Bij de Mozartvariaties –mooi in de stijl van– riep vooral de langzame uitvoering van het thema dat gevoel op. Het origineel is echt een Allegro in 2/2!

Hoogtepunt zijn voor mij de drie Debussystukken. De sfeer is buitengewoon goed getroffen. Wie niet weet dat Morée de componist is, vraagt zich af welke stukken van Debussy dit toch zijn. Ook qua spel is Morée daar op zijn best. Daar hoor je de geboren pianist, die speelt met vorm en klankkleur omdat hij technisch geen belemmeringen kent. Het is een mooi visitekaartje geworden.